Get Adobe Flash player

ДЕЦА НА СВЕТА

Социална трагикомедия
от Стефан Цанев
Сценична версия и режисура: Денислав Янев
Сценография, костюми и афиш: Николай Нинов
Композитор: Николай Владимиров
Видео: Рахим Ферад - Рака
ETC супервайзър: Румяна Николай

Участват: Анна Петрова, Любомир Фърков, Адриана Кънчева

"Знаеш ли кой е най – страшният знак, че една държава загива ?
Когато  децата й започнат да бягат от нея като от потъващ кораб. По – страшно е от война."

      Историята няма как да не прозвучи актуално, защото в центъра на пиесата е една възрастна двойка, пенсионирани преждевременно интелектуалци, които за да помагат финансово на децата си в чужбина решават да отворят крайпътно заведение… насред Нищото. Оказва се, че клиенти не идват, децата, успешно интегрирали се в други държави, също не се прибират, а годините препускат бясно.
По примера на драматургичните си родственици от Театъра на абсурда, Мъжът и Жената имат цялото време на света за запълване и цялата самота на света за преодоляване. Те ту анализират и осмислят незавидното си положение, което ги прави социално критични и злободневно остри, като съмишленици на гонзо журналиста Мартин Карбовски,  ту се отдават на разиграването на спомени и вицови ситуации, което ги сродява с тъжните клоуни на Самюъл Бекет. Целта е да не падат духом, да не губят надеждата, че един ден ще се случи СРЕЩАТА. Затова като истинска архетипна семейна двойка, когато единият от двамата се сломи вътрешно, другият е там да го повдигне.
Смесването на реалности, на театрално преекспонираното с документално автентичното е характерна черта в творчеството на Стефан Цанев. Затова решението между повтарящите се драматургични рефрени да се прожектират кратки интервюта с нас, създателите на това представление, само би обогатило диалога  върху темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм.

Денислав Янев

Премиера: 20.09.2021

 

Театрално - музикален център - Кърджали Ви кани на постановката "Деца на света"