Get Adobe Flash player

ПРЕМИЕРA!

Заповядайте на премиерата на постановката "Емигранти" на 20.02.2014 г. от 19:00 часа /на български език/ и на 27.02.2014 г. от 19:00 часа /на турски език/!

Емигранти

От Славомир Мрожек
Режисьор и драматургичен вариант - Христо Стойчев
Сценография и художник костюми - Николай Нинов
Хореограф - Веселина Тодорова
Асистент режисьор и консултант превод на турски език - Гюлшен Расим
Актьори - Динко Ковачев, Якуб Якуб, Севгюл Аптурахман

 

 

 

 

 

      Винаги съм се чувствал емигрант в живота. Цял живот с куфари, на квартира, и отново на улицата, и отново на път с мечтата за успеха. Емигранта е социална и духовна принадлежност. Т.е. има хора със социален статус емигранти и втората група, в духовен смисъл емигрант. Емигранта винаги има надежда. Винаги има мечта. Има неясното очакване за бъдещето като успех. В историята на емигранта можем да видим живота от другата гледна точка. Събитията в живота могат да бъдат исторически или просто случващо се, което можем да го видим зад кулисите на живота. През оградата или през металните кофи за боклук, на спирката на влака, или зад гърба на минутите, когато трябва да просиш за една цигара или късче хляб.
        Началото на Емигранти; Намираме се на гара. Гарата е в гъст влаков дим. Влака тръгва. Шум от викащи хора. Чува се полицейска свирка. Силуети, които бягат. Настъпва тишина. Мъглата от влаковата пара и дим се разпръсква. На перона виждаме няколко куфара светещ фенер и надпис „Берлин”.
Пусто е . Промъкват се две сенки. И започва действието.
          В колизията на действието разбираме, че това са двама емигранти. Тръгнали да търсят своя нов живот. В хода на действието трябва да разкажем за начина на живот на емигранта и предизвикателствата, които следват в този живот. Всеки един от двамата има свой бит, нрав и ежедневни ритуали. Когато човек е извън социума и театралната среда има смелостта да каже истините, които е крил до сега. И в крайна сметка, човек се разголва до неузнаваемост в подобна свободна ситуация. Той търси справедливост. Иска да бъде гражданин на света.
Тогава следват резонните въпроси на спектакъла.
Има ли справедливост на тоя свят?
Светът, еднакво ли е отворен за всички нас?
Лъжа и война ли е световният ред?
Има ли място малкият човек в този свят?
Духовен ли е този свят или убийствено прагматичен?