Get Adobe Flash player

Повече пари за култура от Фонда за спасение от Ковид-19 договориха помежду си политици и творци от Европа

alt

За увеличение на бюджета за култура с 30 % допълнително се договориха участниците в първия форум на европейски политици и творци от Европейската театрална конвенция (ЕТС). Срещата се проведе онлайн в Дрезден, в рамките на германското председателство на Съвета на Европа.
Форумът беше ключов за взаимодействието на сценичните изкуства и европейските институции. Дискусиите бяха фокусирани върху социалното измерение на театъра и сценичните изкуства. Бяха изследвани темите за условията на труд, международното сътрудничество, достъпността и разнообразието в сектора. Като перспектива за развитие беше обсъдена идеята за "Зелен театър". Коментирани бяха някои от конкретните проблеми, пред които е изправен този ресор от културата.
Най-трудните задачи през 2021 г. ще бъдат достъпността на театралните пространства, мобилността, копродукциите и мултикултурните проекти. "Разнообразието и присъствието на различни държави правят европейското изкуство разпознаваемо за света, "нашия европейски бранд", каза президентът на ЕТС Серж Рангони.

alt

   "Европейската комисия и парламент се обединиха в мнението за общи действия, развитие и защита на сценичните изкуства. В този сектор работят около 7 млн. европейци, разкриват работни места, ключови за икономиката. Младите хора са с 2,5 % повече отколкото в който и да е друг отрасъл. Държавите членки на ЕС да отделят 2 % от Фонда за спасение по време на Ковид-19 за сектор култура. Задължително е тези средства да подкрепят тази обществена сфера, в противен случай загубата ще е огромна", обобщи резултатите от разговорите Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център-Кърджали и ръководител на работната група, която участва във форума.