Get Adobe Flash player

Театърът изгуби Димитър Игнатов, един неспокоен и вечно търсещ творец

alt

    На 4 май 2021 г. на 77-годишна възраст ни напусна режисьорът и дългогодишен директор на театъра в Кърджали, Димитър Игнатов.
    Роден на 21 април 1944 г. в с. Бойково, Пловдивско. Завършва българска филология в Софийския университет, а през 1975 г. – режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Боян Дановски.
   Творческият си път започва в Драматичен театър Силистра, на чиято сцена дебютира с постановката "Коварство и любов" от Фр. Шилер. Работи в Родопски драматичен театър – Смолян и в Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора. От 1985 г. е директор на Драматичен театър "Димитър Димов" в Кърджали в периодите 1985 г. – 1999 г. и 2002 г. – 2011 г.
   Сред по-известните му постановки са "Музика от Шатровец" от К. Илиев, "Железният светилник" по Д. Талев, "Както ви се харесва" от У. Шекспир, "Трамвай Желание" от Т. Уилямс, "В полите на Витоша" от П. Яворов, "Антигона" от Ж. Ануи, "Игра на живота и смъртта в пепелната пустиня" от Хория Ловинеско, "Щастлив случай" от Сл. Мрожек, "Пред зейналия гроб" от Валиехо, "Всеки някой ден" от К. Соколов, "Шемет" от Ъ. Уелш, "Хамлет" от У. Шекспир.
  "С кончината на Димитър Игнатов българският театър губи един неспокоен и вечно търсещ творец!", каза Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център – Кърджали.
Последно сбогом, Митко!

От колектива на театъра в Кърджали