Get Adobe Flash player

НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ!

         Втори Национален протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще" организираха Съюзите и Синдикатите на артисти и музиканти и културни институции от цялата страна на 6 декември пред Министерство на културата в София. Протест срещу заложения нисък бюджет за култура за 2024 г. и с искане за справедливо заплащане в културния сектор. Протест, организиран с надеждата, че култура на диета не е нещо страшно само за работещите в тази сфера, но и че това засяга всеки един българин. Защото осъзнавайки или не, всички гледаме култура, слушаме култура, четем култура, обличаме се в култура...
    "Отдавна говорим, че 0,4% бюджет е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата".
    Протестът беше мирен, охраняван и подкрепян от МВР и граждани. Независимо от дъжда, в него взеха участие над 2000 културни дейци от цяла България. Протестиращите заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще се подготвят ефективни стачни действия и трети Национален протест.

alt