Get Adobe Flash player

alt


ИСТОРИЯ

ДКТ Димитър Димов Кърджали - история

altНа 01.09.1960г. е създаден Държавен театър “Димитър Димов” с три творчески формации - естрада, драма и кукли.
От 1980г. кукленият състав се обособява като самостоятелна формация.
Първата пиеса поставена на сцената на театъра е “Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. Режисьор на спектакъла е Коста Цонев.
От 1961г. директор и режисьор на театъра е Никола Гунов. Поставя се “Ивайло” от Иван Вазов, “Иван Шишман” от Камен Зидаров, “Свекърва” от Антон Страшимиров и други.
От 01.06.1964г. до1985г. директор на театъра е Теофана Текелиева. На сцената на театъра се поставят - “Службогонци” и “Борислав” на Иван Вазов, “Прокурорът ” на Георги Джагаров, “В полите на Витоша” на П. Яворов, “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, ”Третият невъзможен или Новия Адам” на Иван Мартинов. Наред с тях се появяват и пиеси от световната класика като “Коварство и любов” от Шилер, “Врагове” и “Деца на слънцето” на Максим Горки, “Нашествие” на Л. Леонов, “Майор Барбара” на Б. Шоу.
На сцената на театъра през годините работят актьорите Иван Йосифов, Михаил Николов, Иван Петровски, Ана Лазарова, Минка Монева, Йорданка Шопова, Господин Везирев, Лозан Шопов, Асина Янчева и други.
В театъра са работили режисьорите Вихрони Чачановски, Петър Тренев, Кирил Младенов, Младен Киселов, Лиляна Мечева, Веселина Атанасова, Константин Каменов, както и художниците Ардаш Тавукчиян, Васка Дуцкинова, Александър Стойчев и др.
В постановките на театъра са гастролирали актьорите Любомир Кабакчиев, Виолета Бахчеванова, Рачко Ябанджиев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Андрей Чапразов, Георги Георгиев-Гец, Жоржета Чакърова, Татяна Лолова и много други.
От август 1985 до февруари 2011 година с едно прекъсване от три години, 1999-2002 година, директор на театъра е Димитър Игнатов - режисьор по професия, завършил в класа на професор Боян Дановски. Театърът има две формации - музикална с оркестър, балет, певци и драматична формация.
Числеността на театъра е 160 човека. Годишно театърът изнася над 300 представления пред 250 000 публика. Младата трупа актьори, която идва с Димитър Игнатов и младите сценографи Иван Карев и Весела Статкова реализират репертоар, с който театърът се налага  не само в регионален , но и в национален театрален  пейзаж. Реализират се съвременни българки автори като Стефан Цанев, Петър Маринков, Недялко Йорданов, Йордан Радичков, Станислав Стратиев.В репертоара са включени и автори като Ж.Ани - „Антигона”, Сл.Мрожек - ”Щастлив случай”, Хория Ловинеско - „Игра на живота и смъртта в пепелната пустиня”, съвременни испански автори  като  Риаса и Валиехо.  „Пред зейналия гроб" и „Портрет на дама с кученце”. Поставят се класици като  Молиер, Голдони, Тургениев.
През 2000 - та година се закрива музикалната формация. Към театъра се присъединява съществуващия в града куклен театър „Филип Филипов”. С постановление на МС театърът се  преименува в „Драматично - куклен”. Директор на театъра от 1999 г. до 2002 г. е Петър Савчов.
След 2002 година директорът на театъра Димитър Игнатов сформира нов творчески екип: Проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева, режисьорът Пламен Панев и сценограф Надя Митева. В състава се привличат млади актьори. Възражда се кукленият театър с  постановките си „Български народни приказки и песни”, „Театрална изложба” и „Съкровището на Силвестър”.  Театърът печели авторитет в редица престижни международни  форуми. Репертоарът на драматичния състав се формира от „Албена” на Й. Йовков, „Нора, която си пееше наум” от Здравка Евтимова, „Църква за вълци” от  Петър Анастасов, „Последната нощ на Сократ" от Стефан Цанев, „Извънредни ситуации” от Камен Донев, „Шемет” от  Ървин Уелш, „Хамлет” от Шекспир, „Януари" от Йордан Радичков.
През 2010 година с Постановление на Министерския съвет към  театърът се присъединява Държавен драматично - музикален театър „Кадрие Лятифова” От февруари 2011 година за директор на театъра е назначен режисьора  Пламен Панев.