Get Adobe Flash player

Кърджалийски актьори участват във филм за Наим Сюлейманоглу

ТМЦ-пресс 30.04.2019 г.

Наши театрали са в основния актьорски състав на филм за живота на Наим Сюлейманоглу. Филмът се подготвя от турската страна и е с работно заглавие „Наим Сюлейманоглу – Джобния Херкулес“. Това съобщи директорът на Театрално-музикален център – Кърджали, Гълъб Бочуков,  след завръщането на трупата от Международния фестивал „Хиляди въздишки – един глас“ в град Коня, Република Турция.

alt

Там съставът на музикален театър „Кадрие Лятифова“ към ТМЦ-Кърджали представи „Езоп“ на автора Гилерме Фигейредо. Режисьор е Гълъб Бочуков, сценографията е на  Томиана Томова-Начева, хореограф е Веселина
Арабаджиева. Преводът на турски език на сценичната адаптация на пиесата е направен от Гюлшен Расим.

alt

     Това е десетото издание на фестивала. Тази година на сцената се представиха актьорски състави от Турция, както и трупи на театри от Гърция, Македония, Босна, Азербайджан, Иран, Казахстан, Косово и др.
     В Деня на детето, който в Р Турция се отбелязва на 23 април с големи тържества, нашите артисти представиха авторския спектакъл „Аладин“ на режисьора Лео Капон, сценография Вирджиния Петкова.

alt

    „Представлението беше посрещнато с голям интерес от детската публика“, каза Бочуков. „Изключително забавно за малчуганите беше и включването им в уъркшоп „Магията на куклите“, който показаха нашите актьори“, допълни той.      В работилницата, водена от куклоконструкторката Сийка Моллова, нашите театрали разкриха тънкости в различните системи за водене на кукли и други тайни на това изкуство. Децата имаха възможност да участват и в изработването на импровизирани кукли за домашен театър с материали от бита.
За да гледа вечерния спектакъл, „Езоп“, специално от Истанбул пристигна екип на кастинг агенцията, която е ангажирана с подготовката на филм за живота на Наим Сюлейманоглу, съобщи Бочуков. Кърджалийските актьори направиха пробни снимки и голяма част от ролите вече са поверени на нашенци. „Те ще бъдат огласени обаче след окончателното разпределение и стартирането на снимките в началото на месец юни тази година“, каза директорът.
Участието на трупата на ТМЦ-Кърджали в международния фестивал и този път премина успешно, не скри задоволството си Бочуков. Получихме покана за следващо участие, както и заявки за бъдеща съвместна работа с
колегите от театъра в гр. Коня, допълни той. Предстоят разменни гостувания и семинари на двете трупи.
Бих искал да изкажа специалните ни благодарности на кмета на Община Кърджали, инж. Хасан Азис за осигурените средства за транспорт на състава ни за участие в международния фестивал, каза Гълъб Бочуков.